Здоровье и Красота
Полезные советы
1973
0
Нравится 0

Кріп заготовка на зиму: як заморозити, посушити, засолити

Кріп заготовка на зиму: як заморозити, посушити, засолити Якщо у вас є дача, пряні трави ви однозначно вирощуєте. Хоча б найпростіші - кріп і петрушку. Багато пристосувалися вирощувати запашну зелень навіть на грядочках під вікнами квартири. Кріп - пряність врожайна, а викидати «зайву» зелень шкода.

Кріп і інші запашні трави в домашніх умовах можна заготовити трьома способами:

1. Заморозити.
2. Посушити.
3. Засолить.

Але підготовка прянощів здійснюється за одним принципом.

Як підготувати кріп для заготовки


Важливо зібрати пряність, коли вона ще не переросла. Якщо це трапиться, у заготівлі буде багато твердих стебел, а зелень вже не порадує соковитістю. Такі рослини годяться для консервації, але не для супчиків і жаркого. Збирайте кріп, коли його висота досягла максимум 18-20 см.


Заплануйте дату збирання кропу, попередньо (за день-два до цього) полийте грядку - тоді земля буде вологою, але не мокрою, і ви легко зірвете рослини.

Краще виривати кріп з корінцями. Обтрушуйте з них землю і складайте в одному напрямку (верхівки до верхівок, корінці до корінцях).
Вимийте зелень під проточною водою. Якщо грядку перед збиранням врожаю полити не вдалося і на корінцях багато сухих грудочок землі, є сенс ненадовго замочити кріп в воді - потім промити його буде легше.

Складіть зелень на піднос або в більшу миску, щоб стекла вода.

Якщо вам вдалося промити кріп так, щоб рослини лежали в одному напрямку, корінці відрізати не так складно. Якщо рослини переплуталися, доведеться складати їх в пучки. Відріжте корінці і грубі стебла кропу.

Дрібно наріжте зелень. Розсипте її на аркуші паперу або тканини, щоб пішла інша волога. Довго в такому вигляді на повітрі прянощі тримати не варто - підвянуть.

Заморожувати кріп можна в порційних мішечках або в декількох великих поліетиленових пакетах. Якщо ви заморожували не дуже мокрі рослини, кому легко розділяється ножем - ви зможете відокремлювати від нього порції в міру потреби.



Як засушити кріп запас


Промиту і просушену зелень розстеліть тонким шаром на папері або чистому рушник. Легко прикрийте аркушами паперу або марлею, щоб на неї не осідала пил. Через кілька днів (близько тижня) зелень буде суха. Добре сушити прянощі на сонячному підвіконні під відкритою кватиркою.

Сухі прянощі складаємо в тканинні мішечки або поліетиленові пакети, міцно зав'язуємо. Більш надійна упаковка в банки. Підготуйте їх так само, як для консервації - вимийте, обдайте паром. Зсипають висушену зелень тільки в сухі банки, закриваємо чистою і сухою поліетиленовою кришкою.

Як засолити кріп


Підготовлений, просушений і дрібно порізаний кріп висипаємо в миску, круто солимо, використовуючи на 1 кг зелені близько 200 г солі. Переминається зелень руками, складаємо в банки, добре ущільнюють і закриваємо кришкою. Якщо банок багато, кришки можуть бути металевими. Але і під поліетиленовими пряність не пропаде, тільки зберігати її потрібно в прохолодному місці - холодильнику або погребі. Деякі додають в прянощі чорний перець і часник, щоб напевно уникнути плісняви продукту.

Так можна заготовлювати на зиму не тільки кріп, а й інші пряні трави і навіть зелена цибуля.




10 май 2020
Оставьте свой коментарий...